Публикувано : пт, яну 27th, 2017

Първа пресконференция на новия министър и първи реакции от НПО

Share This
Tags

ХА-ИМОрганизирането на честни и демократични избори е един от основните приоритети на служебното правителство. Това заяви служебният министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, по време на церемонията по предаване на управлението на МТИТС, съобщават от пресцентъра на министерството. Ръководството на „Информационно обслужване“ АД, което е в системата на министерството ще има задача незабавно да започне подготовка за провеждане на изборите. Министър Алексиев посочи още, че през следващите два месеца ще работи активно за запазване на баланса и нормалното функциониране на транспортния сектор, както и за ускоряване на проектите, финансирани с европейски средства. „Ситуацията на границата с Гърция е сериозна тема, която ще наблюдавам ежедневно“, посочи Алексиев. Той допълни, че друга важна задача е извършването на постоянен мониторинг на състоянието на БДЖ, за да не се допускат сътресения в системата на железопътния транспорт. По време на церемонията по предаване на поста министър Ивайло Московски посочи, че оставя секторът стабилен, като продължава да се търси решение за изплащането на задълженията към кредиторите на БДЖ. „Надявам се политиката, която ще води служебния кабинет да не доведе до големи сътресения и негативни резултати за националния железопътен превозвач“, каза Московски. Той посочи, че служебният министър Христо Алексиев е добър експерт, който винаги е работил отговорно и с професионализъм. Пожелавам успех на министър Алексиев в тази нелека задача и вярвам че ще има приемственост в политиките и действията му, допълни Ивайло Московски. Очаква се следващата седмица министър Алексиев да представи конкретни задачи и цели в секторите транспорт, информационни технологии и съобщения.

Позиция на една от най-старите железопътни неправителствени организации в сектора по повод назначението на Христо Алексиев за служебен министър:


Варужан АпелянВаружан Апелян от от Асоциация „Приятели на железопътния транспорт“ (АПЖТ) заяви, че са поискали от новото служебно правителство да приложи изцяло европейските изисквания за правата на пътниците по европейския регламент 1371, който беше отлаган за прилагане у нас поради възможното му влияние над финансово състояние на БДЖ. Според Апелян, въвеждането му в сила в ЕС трябва да стане от 2009 г. до 2019 г., когато е последният срок в който може да бъде отложен. По въпроса, експертът отбеляза още: „Тази тема засяга всеки човек живеещ в България, защото засяга правата му като пътник с железопътен транспорт. Нашата НПО от над 12 години работи за защита на обществения интерес в железопътния транспорт, в частност от над 8 години за пълното прилагане на Регламент 1371 и създаване на харта за правата на пътника ползващ услугите на БДЖ-ПП на територията на Република България. В началото на мандата на всеки транспортен министър, ние подаваме ръка за съдействие за въвеждането на европейски правила и норми в железопътния транспорт. За съжаление, всички министри до сега намират причини за дерогирането на Регламент 1371. В резултат, днес ясно виждаме какво е състоянието на услугите на БДЖ и колко пътници са останали да го ползват. На 23 октомври 2014 г. изтече първата дерогация на регламента от 5 години, тогава България задейства втората дерогация до декември 2019 г. Трета няма! Поради това българските жп пътници отново се оказахме далеч от европейските пътнически права. Надяваме се, че чрез служебното правителство, българските жп потребители ще имат шанса, министерство на транспорта да приложи регламента в пълната му сила.“, обясни Апелян. Експертът изрази също така съжаление, че на встъпителната пресконференция по предаването на властта от стария на новия министър, са били допускани, по думите му, само журналисти и представители на НПО не са допуснати в залата.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Първа пресконференция на новия министър и първи реакции от НПО