Публикувано : вт, яну 24th, 2017

ЖП служител ще оглави МТИТС в служебното правителство

Share This
Tags

За поста на министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служеното правителтво на президента Румен Радев, по всяка вероятност ще бъде назначен водещ експерт от жп средите – Христо Алексиев. Припомняме, че за последно на този пост имаше отново железничар през 2009 г., когато министър беше Петър Мутафчиев. Понастоящем, Алексиев е заместник генерален директор в Национална компания „Железопътна инфраструктура“, с ресор „Стратегия и администрация“, както и председател на Управителния съвет на Компанията. Притежава магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти. Работил е като ръководител проекти в сферата на местното самоуправление и като експертен съветник на кабинета на министъра на транспорта в МТ. В НКЖИ е бил още съветник към УС и заместник генерален директор. Христо Алексиев е роден на 19.09.1980 г., женен, с две деца.

ХАСпоред първите неофициални коментари в жп средите, кандидатурата на Алексиев се приема по-скоро положително, тъй като не е тайна, че жп сектора в повечето случаи няма почти никакво представителство в изпълнителната власт. Въпреки, че европейската политика дава отчетлив приоритет на жп транспорта – много рядко се случва, човек именно от жп сектора да бъде на отговорен държавен пост, който да лобира за развитието и модернизацията на българската железница.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ЖП служител ще оглави МТИТС в служебното правителство