Публикувано : вт, яну 13th, 2015

Николай Сираков: Габрово ще настоява за връщането на 5 от 10-те спрени от БДЖ влакове

Share This
Tags

Николай Сираков, областен управител на Габрово, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио Фокус, цитиран от Агенция Фокус.

Водещ: Продължаваме темата за спирането на 38 влака и съкращаването на маршрутите на 10. На пряката ни линия е Николай Сираков, областен управител на Габрово. Г-н Сираков, как коментирате това решение на БДЖ ? Вие знаехте ли предварително за него и беше ли съгласувано то с вас ?

Николай Сираков: Аз ще започна от там, че беше допусната една грешка. Не беше спазена процедурата. Ако бяхме уведомени по-рано, ако бяхме поискали становищата на общините по-рано, може би нямаше да се стигне до тази ситуация, която е в момента. Ние получихме писмото на 6-ти. Отреагирахме веднага, поискахме становищата. Днес се прави анализ. Имам уверението на г-н Костадинов, изпълнителният директор на БДЖ „Пътни превози“, в сряда да направим среща, за да коментираме конкретните графици на влаковете и кои от влаковете е изключително належащо да се върнат.

Водещ: Тоест вие вече имате диалог с БДЖ, такъв, какъвто е трябвало да имате доста по-отдавна, така или иначе той се случва. Имате и конкретни предложения. Кажете ни какви са те.

Николай Сираков:Понеже в момента се обобщава информацията, утре до обяд ще е готова и не мога точно да кажа като номера на влаковете и разписания, но един от основните проблеми е това, че вечерните влакове бяха спрени. Като цяло районът не е останал без влакове, но те са намалени и графиците не отговарят на потребностите на хората. За някои от населените места, това е не основен, а единствен превоз. Да, разбира се, най-вероятно те не са рентабилни, защото са малко пътниците, които пътуват.

Водещ: Разбрахме от репортажа на колегите ни в Пловдив, че предстоят нови протести на 17 януари. Имате ли информация дали и Габрово подготвя аналогични действия. Какво е настроението сред хората в града и общината ?

Николай Сираков:Нормално е, когато на някого му се взема нещо, той да е недоволен и това е нормална реакиця на гражданите, но аз вярвам, че до тогава ще сме успели да изчистим проблема и да го решим.

Водещ: На този етап как върви диалогът с БДЖ, срещате ли разбиране, има ли намерения и от другата страна за компромисно решение на проблема ?

Николай Сираков:Проведохме един разговор, с който веднага получих възможността за среща, за да коментираме детайли. Имам уверение от тяхна страна, че са склонни така да променят графиците, че да устройва населението на областта.

Водещ: За съжаление освен засегнатите ученици, студенти и работещи хора идва и следващият социален момент, а той е свързан с факта, че в БДЖ се говори за необходимостта от съкращение на над 1000 души. Това ще доведе след себе си и безработици в община Габрово и безработица като цяло или … ?

Николай Сираков:При нас не са чак толкова много работещите в системата, но със сигурност това ще се случи. Заинтересованите страни са 4 – ползващите услугата, компанията, която предлага услугата, работещите в компанията, които обслужват тези влакове, и, разбира се, всички ние данъкоплатците. Ако сега с преговорите договорим новия график на влаковете и връщането им, ще удовлетворим гражданите, които ползват тази услуга. От друга страна, наистина има влакове, които возят по двама и по петима пътници, така че ние сме за това, те да бъдат наистина съкратени. От друга страна, компанията БДЖ ще може да си оптимизира разходите, което, надявам се, да се отрази на това, по-малко хора да бъдат съкратени. Нека да помним, че всички ние сме данъкоплатци и плащаме онези курсове на влаковете, които возят и по двама, и по петима души, което също е факт.

Водещ: Правилно ли Ви разбрах, г-н Сираков, че Вашата основа цел с преговорите с БДЖ ще бъде да не се премахват определени късни влакове ? Това е големият проблем на община Габрово.

Николай Сираков:Точно така. От 10 спрени влака ние държим 5 да бъдат върнати. От общо шестнадесетте, които са и преминаващите Горна Оряховица – Стара Загора, ние държим 5 да бъдат върнати.

Водещ: Всички те са в късните часове на деня ?

Николай Сираков:Да. Едните са Габрово – Царева ливада, другите са Горна Оряховица – Стара Загора, които правят връзките.

Водещ: Има ли мотив от страна на БДЖ защо точно тези влакове по тези линии са спрени? Нерентабилни ли са?

Николай Сираков:Мотивите са 2, каквито са за всички останали влакове. Първият е, че са нерентабилни и вторият е, че самите състави са недобре, за да обслужват толкова много курсове.

Водещ: Имате ли надежда, че ще се намери решение, което да удовлетвори и двете страни ?

Николай Сираков:Аз вярвам, че винаги има решение, което да удовлетворява повече хора от всяка една от заинтересованите страни. За съжаление, в момента ситуацията на БДЖ е такава, че всяко едно решение е болезнено. Тепърва така ще бъде, докато не се оправи този транспорт, защото виждаме, че тенденциите на ЕС, и оперативните програми са такива, да се инвестира в този транспорт. При положение, че във Швейцария на 5000 м. надморска височина има железници няма проблеми и в България да има навсякъде железници.

Водещ: Има ли смисъл в аргумента на синдикатите, че съкращаването не означава реформа ?

Николай Сираков:Да, така е. Когато се оптимизират разходи, то не е само спирането на влаковете. Всички сме чували, за съжаление не мога да боравя с факти в момента, но знаем, че има твърдения, че доста се злоупотребява с горивото. Най-вероятно има възможност за оптимизация на администрацията, на разходите по поддръжка и т.н. Не съм експерт, не мога да кажа, но едва ли първото нещо, което трябва да се направи, е съкращаване на влакове. Отново казвам – има такива за съкращаване, има такива за оставяне. Тук проблемът беше липсата на диалог специално за Габрово.

Росица АНГЕЛОВА

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Николай Сираков: Габрово ще настоява за връщането на 5 от 10-те спрени от БДЖ влакове