Публикувано : вт, ное 18th, 2014

Московски: В България се отпускат десетократно по-малко средства от държавата за поддръжка и развитие на жп мрежата в сравнение с други сходни европейски страни

Share This
Tags

Ивайло Московски – министър на информационните технологии и съобщенията, в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия, цитирани от Агенция „Фокус“.

Снимка: МТИТС

Снимка: МТИТС

Водещ: Новият стар транспортен министър Ивайло Московски. Поводът да ви поканим не е приятен. Отново е щяло да стане – на косъм просто се е разминала – тежка катастрофа. В неделя два влака са били изправени един срещу друг. В 17:12 часа стрелочник с тримесечен стаж ги е пратил един срещу друг. Става дума за гара „Церковски“. На шести коловоз навлиза влак от София до Варна – същият, с който по-рано преди време стана инцидент при „Калояновец“. На коловоза, обаче, вече е имало спрян пътнически влак от Бургас. От БДЖ твърдят, че машинистът на бързия влак от София е спрял, преди да навлезе в коловоза, защото просто го е видял. И това, г-н Московски, напоследък е пореден случай. Слава Богу, сблъсък няма, но не можем да разчитаме на късмет и на случайност. Може би сега в началото на разговора да видим Вероника Димитрова, която подготви едно припомняне и хронология на предишните случаи, заради които казваме отново, и ще коментираме.
Репортер: 16 ноември. Гара „Церковски“ край Карнобат. Пътническият влак от Бургас за Ямбол едва не се удря челно в композиция, движеща се от София към Варна. На косъм от катастрофата се разминават десетки пътници, а причината за инцидента се оказва човешка грешка.
Алексей Янев: Поради неподготвен маршрут от постовия стрелочник, който е бил на поста, влакът вместо в свободния коловоз се насочва към заети коловоз.
Репортер: Две седмици по-рано на гара „Безмер“ край Ямбол бързият влак от София за Бургас е приет на четвърти, вместо на трети коловоз. Движи се срещу експреса от Варна за София. След аварийно задействане на спирачките, машинистите успяват да спрат композициите на 150 метра една от друга.
„Постовата стрелочничка е допуснала грешка, въпреки, че е докладвала, че е изпълнила точно маршрута, не го е определила правилно и не е обърнала тази стрелка, която разделя двата коловоза“.
Репортер: Началото на октомври – София, гара „Обеля“. Локомотив помита лек автомобил и убива човек при вдигната бариера. Разследването показва, че дежурният ръководител на гара „Волуяк“ е пропуснал да подаде информация, че оттам ще тръгне влак.
„Това е основната задача. Затова този служител е назначен тук – за да осигурява и контролира състоянието на бариерата за преминаването на влака“.
Репортер: Междувременно локомотив на товарен влак горя край Стара Загора. При инцидента не се стигна до жертви.

Водещ: Г-н Московски, късметлии ли сме, че нямаме броене на трупове към днешна дата, след първи, втори, трети случай. Мисля, че имаше и други… Министър Ангелкова я питахме при едно нейно гостуване за друг случай.
Ивайло Московски: По направленията Пловдив-Бургас и Пловдив-Свиленград се извършват съответно рехабилитация и модернизация на трасетата, което изисква временно изключване на сигнализация и сигнално-охранителна техника по гарите. Идентифицирахме вчера 9 такива рискови отсечки, рискови гари. Това е едно решение…
Водещ: Какво е това – не се разбира, техниката като не отчита, кога един срещу друг тръгват два влака?
Ивайло Московски: Преминава се на ръчен режим и се разчита изцяло на субективния фактор – на стрелочниците, да насочат движението така, че да не се случват такива рискови моменти.
Водеща: Това е заради рехабилитация, заради нещо хубаво?
Ивайло Московски: Да. По принцип това са проекти, които са част от Оперативна програма „Транспорт“. И в цял свят, и в цяла Европа в частност се излъчват такива…
Водеща: В гара „Калояновец“, обаче, Марин Николов – нашият колега, разкри, че при току-що рехабилитирана отсечка, май проблемът е в рехабилитирания път, та май даже има и съмнения, че някой се опитва да скрие това.
Ивайло Московски: Правят се проверки на високо ниво от европейските одитни органи. Ако има някакви проблеми, те ще ни сигнализират и съответно ще знаем. Сега на такива коментари не мога да отговарям. Но къде според мен има допусната грешка? Първо, допуснато е да има много голямо рамо, голямо трасе – това са около 80 км, развързани гари. Това по мое мнение не трябва да се допуска, и ако зависеше от мен, аз нямаше да го допусна.
Водещ: А какво означава „развързани гари“?
Ивайло Московски: Изключени от системата за сигнализация и сигнално-охранителна техника. Според мен работната програма на изпълнителя – там има консорциум от много компании, които го изпълняват – би трябвало да бъде така съгласувана, че максимум на една, или на две, или три такива гари временно да се изключва тази система и съответно бързо, когато се направи контактната мрежа и всички необходими дейности по проекта, тя отново да бъде включена. Допуснато е това. Затова вчера взехме решение, днес съм извикал целия консорциум – технологично ще отнеме една седмица да се извърши трансбордиране на пътници, да се направи организацията. Дотогава съм се разпоредил двойни смени, да се дублират стрелочниците, в рамките на тази една седмица да се направят графиците за трансбордиране. И вчера така ми обясни изпълнителят – ще се извозват в тази 80-километрова отсечка…
Водеща: В смисъл да ги извозват с автобуси?
Ивайло Московски: Пътниците ще бъдат извозвани с автобуси и в рамките на месец и половина компаниите, които работят по тези направления, да си извършат дейността по проекта.
Водещ: Защо се допускат хора с тримесечен стаж в случая… При предишен инцидент пак някой с никакъв опит трябваше да преценява стрелката накъде ръчно да я премести. С човешки материал, или „матрял“ както казва…
Ивайло Московски: По-голяма тема е. Да ви кажа, няма желаещи да работят в железниците. Не бих казал, че заради възнаграждения. Действително има място да се работи и по темата „възнаграждения“ там, но просто няма желаещи да работят в системата на железниците.
Водещ: И се разчита на някой на тримесечен стаж да улучи коловоза?
Ивайло Московски: Той е минал през курсове на обучение, минал през инструктажи. Така или иначе този господин е уволнен от вчера., началникът на гарата е с последно предупреждение, но това не носи кой знае какви ползи, защото рискът наистина е огромен и…
Водеща: Г-н Московски, освен това, че са минали на ръчен режим заради рехабилитация, което е похвално, Българските железници продължават да си съобщават от точка А до точка Б по телефона – онзи черния, с едно завъртане „Ало, Пешо, влакът мина“. Докога така влакът ще минава?
Ивайло Московски: Дотогава, докато държавата не отдели необходимите средства да се електронизира всичко, да се премине към автоматични системи. Има ли ръчен режим, винаги…
Водеща: А защо докато бяхте на власт не го направихте, допреди година и половина?
Ивайло Московски: Което можехме – направихме. Докато бяхме на власт, сме стартирали проекти за над 1,2 милиарда в железопътна инфраструктура, които включват именно такава автоматизация на процесите вътре в трасетата на железниците. Толкова сме можели, толкова са ни стигали парите – това го правим. Но имайте предвид, че въпросът ви е по-скоро към тези, които 25 години управляваха държавата – защо се е стигнало до това положение?
Водеща: Е, тук са малко философски разсъждения. Ние питаме конкретно.
Ивайло Московски: То и вашето е философски. Вие ме питате за три години защо ние не сме го направили, а не питате другите за 25 години защо не са го направили. За три години каквото можахме ние направихме.
Водеща: Наистина ли обвинявате…
Водещ: Колко километра е тази мрежа, която е по този начин – с телефона с шайбичката, влакът мина или не мина, или ще мине, по този начин да се съобщава, включително на бариери…
Водещ: Вдигни или пусни бариерата.
Водещ: И колко км вече са направени модерно, за да може някъде в някой пункт или център за управление това да се вижда и да се знае къде и на кой коловоз има влак?
Ивайло Московски: Електрифицирано е действително по-голямата част от трасето в България. Съществуват места, където не е електрифицирано и заради това виждате, че имаме два типа подвижен състав. Има електрически дезира, има и дизелови. Там, където са дизеловите, те покриват участъците, където няма електрификация. Където липсата такава, съответно има и прелези, има надлези или…
Водещ: Сега, този влак на колко години е, който ние преди малко го видяхме. Ето например това – старо ли е или… Това е направо аварирало.
Ивайло Московски: В момента локомотивният състав на БДЖ е с машини от 35-40 години.
Водещ: Това нещо е на 35-40 години?
Ивайло Московски: Да.
Водеща: Добре, все пак обаче, за да има някаква печалба БДЖ, защото и това е важно, трябва да има пътници. А сега след тези 15 минути няма ли да изгоним и последните?
Ивайло Московски: Как след 15 минути?
Водеща: Тези 15 минути от интервюто.
Водещ: Мисля, че показваме, че наистина е опасно. Ето, и тези кадри припомнят…
Ивайло Московски: Опасно е, ако не се вземат тези мерки, които взимаме в момента. Не виждам проблем за период от около месец и половина пътниците в тази отсечка – 80 км, да бъдат трансбордирани с автобуси. Ние точно затова го правим – в интерес на сигурността на пътниците.
Водещ: Има и един друг проблем. Ани казва, че трябва и да печелят. Ние знаем, че масово се качват хора, които не са контролирани дали са си купили билети, или дават някакви стотинки, включително и на контролиращите. Много такива случаи са показвани. Предполагам, че продължават и днес. Така че постъпления няма.
Водеща: Преди около 3 години с г-н Московски водихме такъв разговор в студиото и си спомням, че тогава казахте, че трябва да дойдат отнякъде пари, така че да се направи механизирана гарата и да не можеш да влизаш на територията на перона, ако не си платил?
Ивайло Московски: Там, където имаме възможност и работим гари по Оперативна програма „Транспорт“, защото действително там има заложени такива средства, това се прави. Билетопродаването ще се автоматизира. Предвидили сме да се правят машини за билетоиздаване. Самият пътникопоток ще бъде насочен по този начин, че да се минимизират рисковете от …
Водещ: Още едно заглавие от „Телеграф“: „Влакът закъснява с повече от година“. Направили са едно изчисление колегите, че за 9-месечен период закъсненията са толкова много на всички влакове, че има закъснение от 626 337 минути, което е 435 дни. Това на какво се дължат тези огромни закъснения?
Ивайло Московски: На състоянието на инфраструктурата. Тя не позволява. Средната скорост за цялата страна е някъде около 50 км в час…
Водещ: Не, тук не за скоростта, а за нещо, което е планирано, според състоянието на инфраструктурата като скорост – че то не се спазва.
Ивайло Московски: Тя проектната скорост, заложена в инфраструктурата, е съвсем различна от тази, която е действителната и…
Водещ: Колко е средната в момента?
Ивайло Московски: Средната за цялата страна е около 50 километра.
Водещ: А е била 70-те години 80 км/час?
Ивайло Московски: Проектната скорост – да, можело е да се движат и със 100.
Водещ: Чух, че има драма – поне от страна на синдикатите. Петър Бунев имаше изказване, че били много разтревожени и притеснени работещите в железниците, които пазили горчив спомен от съкращението от 2000 човека и че се…
Ивайло Московски: Ние не сме правили никога безцелни съкращения.
Водещ: Ето го: „Жепейците на нож, не искат Владимиров обратно“. Старият нов шеф..
Ивайло Московски: Бунев ми беше в кабинета в деня, или мисля, че следващия ден, след като назначих Владимиров и Велик Занчев. Това е екипът, с който аз работих.
Водещ: Пак за шеф на БДЖ.
Ивайло Московски: Да, поканих ги. Държа да кажа, че аз ги поканих, те не са настоявали да се връщат. Бунев дойде при мен и нито една дума не изрази възмущение.
Водещ: Тук казва: “Звънят ми хора от цялата страна и казват „Вярно ли е това?“. Припомнят най-голямата стачка, най-продължителната стачка в историята на железниците по време на това голямо съкращение, което се наложи тогава.
Ивайло Московски: Ние следвахме един план за преструктуриране на железниците, който беше изготвен съвместно от нас със Световна банка, беше съгласуван с Европейска комисия и той предвиждаше оптимизация в дружеството. Така че ние безцелни съкращения не сме правили.
Водещ: Задълженията намалиха ли се? Колко са сега?
Водещ: А предстоят ли нови съкращения?
Ивайло Московски: Исках това да кажа. Не предстоят нови задължения, защото има подписан колективен трудов договор – такъв, че без синдикатите едни човек не можем да пипнем.
Водеща: Съкращения – не?
Водещ: Да се успокоят хората?
Ивайло Московски: Исках само да обясня, че част от тези мерки, които взехме, всъщност допринесоха за намаляване с почти 100 милиона дълговете на дружеството, което считам за успех, все пак.
Водещ: Сега трупат ли се пак, но по-малко, или вече изобщо не се трупат и се върви към изчистване?
Ивайло Московски: Давам пример с дружеството „Товарни превози“. Ние 2013 година го оставихме с 3 милиона задължения. Към днешна дата, за по-малко от година и половина, са станали 14,5 милиона задълженията.
Водещ: Тука пише в „Дума“: „ГЕРБ пак искат да продават „Товарни превози“.
Ивайло Московски: Да, заявих, че това ще ми е стратегията в „Товарни превози“. Ще се опитам да рестартирам процедурата. Искам да обясня, че няма никой, който да желае да ги купи – абсолютно никой.
Водещ: Защо? Заради това, че се трупат само дълговете, така ли, не излизат приход-разход?
Ивайло Московски: Защото дружеството е в такова състояние, че там трябват огромни инвестиции, огромно преструктуриране, за да може да тръгне на печалба.
Водещ: Или един „Кремиковци“ също така трябва.
Ивайло Московски: Само ще ви кажа, че към момента, пак да припомня, че в мандата на ГЕРБ няма нито един издаден лиценз за частен превозвач в товарите. Всички останали 4 или 5 лиценза са дадени извън мандата на ГЕРБ. В момента г-н Ковачки дължи големи суми за товарите, като негови компании ползват дружеството за услуги. Паралелно с това си е подал документи за издаване на лиценз за превозвач. Вероятно не отговаря на някои от условията, но той все в някакъв момент ще отговори. Тогава няма основание да не му дадем лиценза.
Водещ: И ще става превозвач, въпреки че е длъжник?
Ивайло Московски: И ако стане частен превозвач, те огромна част от товарите като процент са за негови компании – тогава пък хептен не виждам какво ще вози БДЖ.
Водещ: Още по-тежко.
Водеща: Той ще затвори цикъла, но няма да се издължи към БДЖ.
Ивайло Московски: Там ще си водим съдебни процедури, за да се издължи.
Водещ: Кажете накрая, ако може да се обобщи – защо в цяла Западна Европа влаковият транспорт е предпочитан, желан. Ама не преувеличавам – точно на минутката идва влакът и по разписание – знаеш, че след 22 минути ще е на тази гара, след 15 мин на следваща, и е много удобен и приятен и предпочитан?
Ивайло Московски: Защото в тези държави са взели решение, че ще развиват приоритетно железопътния транспорт и инвестират адекватни обеми средства в този транспорт. В България, ако приемем като сравнение, че горе-долу нашата мрежа е колкото Чехия или Австрия, десетократно по-малко средства се отпускат от държавата за поддръжка и развитие на железопътната мрежа.
Водещ: Имаше преди една статистика колко служители има на километър железен път. Към днешна дата може ли да кажете съотношението към това?
Ивайло Московски: Два пъти и половина нашите са повече, отколкото средно за Европа.
Водещ: Заради липсата и на тези електронни системи, за които говорихме?
Ивайло Московски: Да, точно така.
Водещ: Ами, да се надяваме да ви поканим по такъв повод отново.
Ивайло Московски: Ако държавата приема за приоритет, че трябва да развива железопътния транспорт ускорено, тогава просто с други инвестиции, други ефект ще се получи.
Водещ: Значи това от правителството зависи, не от държавата, така общо взето?
Ивайло Московски: Не само от правителството, защото за такива неща трябва подкрепа и от по-широк кръг.
Водещ: Последен въпрос – вие влак кога последно сте използвали в живота си, не на проверка и по работа. Ползвате ли самият вие?
Ивайло Московски: Не, не съм ползвал скоро.
Водещ: Скоро? От години, сигурно.
Ивайло Московски: София-Перник се качих на влак преди… в предния ми мандат всъщност.
Водещ: По работа?
Ивайло Московски: В почивен ден се качих. Беше или събота, или неделя.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Московски: В България се отпускат десетократно по-малко средства от държавата за поддръжка и развитие на жп мрежата в сравнение с други сходни европейски страни