Публикувано : пт, сеп 8th, 2017

Експерт: Меморандумът за транспортен коридор между България и Гърция ще има икономически и добросъседски ползи

Share This
Tags
КартаМеморандумът за транспортен коридор между България и Гърция ще има икономически и добросъседски ползи за двете държави. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Иван Петрински, гл. редактор на вестник „Български новини“ в Атина по повод подписания в Кавала Меморандум за транспортен коридор между двете страни, който ще продължи съединяването на транспортните и енергийните им връзки, цитиран от Агенция Фокус. По думи на Петрински идеята е да бъде създаден по-бърз обмен на стоки, товари и продукция, в резултат на който да бъде постигнат индустриален растеж в районите около бъдещата железница.
„Тази бърза връзка ще дава възможност на товарните влакове да се движат със скорости до 160 км/ч, което е един изключителен напредък. Освен това ще даде възможност на държавите от западната част на Азиатския континент – Русия, Украйна, Иран и т.н., да имат бърз достъп до пазарите и до Средиземноморието“, уточни Петрински.
Според него по този начин ще бъде постигнат и друг ефект – ще може да се получава директен достъп на стоките, като се заобикалят протоците Босфора и Дарданелите, което донякъде ще изолира потенциални бъдещи проблеми в тази посока. Иван Петрински допълни, че в последните години се наблюдава симбиоза между Южна България и Северна Гърция, които започват да се държат като обща икономическа зона, независимо от държавите, към които принадлежат. Според Петрински, меморандумът ще допринесе и за привличането на нови инвеститори.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Експерт: Меморандумът за транспортен коридор между България и Гърция ще има икономически и добросъседски ползи