Публикувано : чт, мар 16th, 2017

Кандидат за депутат – експерт от жп средите, повдига важни въпроси за развитието на крайградските жп превози

Share This
Tags

Гражданите в София вече имат отлично метро,  което се разраства, но защо и гражданите от софийска област да нямат същите удобства !?

Варужан АпелянТози въпрос постави Варужан Апелян, кандидат от квотата на Зелените/ Коалиция „Да, България“ в МИР 26.

Представяме ви част от позициите и вижданията на експерта и партията му, които макар и в предизборна обстановка – ще бъдат актуални като проблематика и след 26.03.2017 г.

„Близо 250 хиляди души е населението на Софийска област, но броят му ще расте и в бъдеще. Поради ускореното развитие на София, Варна и Бургас, вече ясно се вижда новата вълна на мобилност на населението. Не са малко хората избрали да работят в столицата, но да живеят извън нея, наслаждавайки се на качествен живот, удобствата на зелените дворове и домове с ниско строителство. Не са малко и жителите на областта, чиято единствена възможност за работа е именно в София-град.

Всички те обаче се сблъскват с трудности за свободно придвижване.

Крайградската и градската железници са незаменимо средство за бързо и удобно ежедневно предвижване до работните места в градовете. Те са част от модерните интегрирани транспортни системи. Нямаме никакво съмнение, че те биха решили голяма част от проблемите със задръстванията, мръсния въздух и ниските скорости на придвижване, че ще подобрят качеството на живот и ще допринесат за устойчиво развитие по-малките населени места около притегателните центрове, които вече се оформят в страната.

В София се намират районите с най-голяма гъстота на население в ЕС – това са комплексите с високо строителство в северозападната част на града (на места с над 400 души на ха) и в югозападната част (до 500 души на ха). Броят на автомобилите в София вече е над един за домакинство и ако не се подобри значително функционирането на обществения транспорт, столицата може скоро да бъде изправена пред екологична катастрофа, симптомите на която виждаме вече със замърсения въздух.

По-добрата и по-ефективна мобилност е в състояние да се противопостави на съществуващата концентрация на пазара на труда в София и да намали времето за пътуване до работните места. Ще се подобрят възможностите за работа на хората, които използват устойчивите форми на мобилност и ще се намалят задръстванията и замърсяването на околната среда.

От Централна гара София тръгват седем железопътни направления. Като софийските жп връзки има в цяла Европа и те се използват за превоз на гражданите, които живеят  извън столиците, но животът им е свързан ежедневно с пътуване до там. В зависимост от скоростите на движение на влаковете по лъча, той може да обхване зона 50-70 км около София, което е т.нар. крайградска зона. В случая границите на зоната почти съвпадат с тези на област София и това ще подобри свързаността в цялата област.

Ние се ангажираме с обвързването на тези лъчи в крайграски диаметри, подобно на столичното метро в следните три направления:

Лакатник – Бов – Своге – Томсън – Реброво – Владо Тричков – Курило – Илиянци – София  – Захарна фабрика – Горна баня – Владая – Драгичево – Перник разпределителна – Перник – Кракра – Батановци – Радомир 

Банкя – Волуяк – София – Подуяне – Искър – Казичане – Елин Пелин – Побит камък – Вакарел – Веринско – Ихтиман

Драгоман (Цариброд) – Сливница – Петърч – Костинброд – Волуяк – София – Илиянци – Световрачане – Кремиковци – Яна – Столник – Саранци – Макоцево – Долно Камарци  – Мирково – Златица – Пирдоп – Антон – Копривщица

ЖП спирките не са изписани, което не ги изключва от списъците, още повече, при обществен интерес, могат да се изграждат допълнителни спирки, освен наличните сега. Разбирането ни за жп спирките и гарите е напълно различно. Ние ги разглеждаме не просто като места, където влакът спира и пътникът остава в нищото, а като пътнически интермодални терминали.

Това означава, че пътувайки с влака, пристигаме на определена спирка, която е свързана с метрото или с друг вид транспорт, оборудвана е с места за паркиране на автомобили и весосипеди, с довеждаща инфраструктура до тях. Това би дало възможност за много по-бързо и комфортно придвижване от врата до врата и ще спести разходи от сегашните ежедневни дълги пътувания с автомобили. Местата за тези терминални спирки трябва да се определят не само по чисто инженерен път, а и след обществени обсъждания с населението, живеещо в съответните райони/квартали. Вече сме научили уроците на времето, както с позитивите, като жп спирка Искърско шосе, така и негативите – като жп спирка Вардар.

Различните видове пътникопотоци изисква различни технологични решения за обслужване на пътниците. Повечето от нас имаме горчив опит с БДЖ и се питаме кой ще обслужва влаковете на тази крайградска железница?

След децентрализация на транспортните субсидии, ще създадем областен транспортен оператор, опирайки се на общите усилия на общините в областта. Той може да бъде избран и чрез конкурс за публично частно партньорство с европейски оператори с опит в този тип превози. Вариантите са няколко, като ние поемаме отговорността да се оцени най-ефективния за данъкоплатците вариант след широка публична дискусия. Билетите и ценовата политика в рамките на София ще позволява пътуванията да се извършват със същите билети и карти, каквито ползваме в столичния градски транспорт.

Ключовото в нашето предложение е, че се използва съществуващата железопътна инфраструктура, която има капацитет и не са необходими големи допълнителни инвестиции, а по-скоро транспортно-технологични решения. Предлагаме балансирано развитие на областната транспортна система, посредством насърчаване използването на интермодални транспортни решения, съчетаващи предимствата на видовете транспорт и предлагащи икономични, комфортни и екологични решения за мобилност.

С този ангажимент ние в никакъв случай не откриваме „топлата вода“, нито сме пионерите в представянето му. През годините са представяни десеки негови разновидностти, но разликата сега е, че ние се ангажираме с реализацията му. Имаме шанса заедно да намерим най-добрите и ефективни решения за придвижване около София.“, с тези думи експертът Варужан Апелян се надява на обществената подкрепа при провеждането на парламентарните избори в края на м. март, т.г.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Кандидат за депутат – експерт от жп средите, повдига важни въпроси за развитието на крайградските жп превози