Публикувано : пт, мар 3rd, 2017

Китайци спасяват БДЖ с 500 млн. лева

Share This
Tags

Инвестиции от 500 млн. лева са предложили китайски инвеститори с цел спасяване на БДЖ. За новината първо съобщи премиерът Огнян Герджиков, който поясни, че една от най-големите фирми в света проявява незрял интерес към България като иска да направи завод за локомотиви, мотриси и вагони у нас. Министърът на транспорта Христо Алексиев посочи, че инвестицията от азиатската държава за родните железници може да е около 500 млн. лв., но може и да се повиши, защото включва и рефинансиране и преструктуриране на сегашните задължения на БДЖ. В момента се изчислява какви са нуждите на БДЖ в дългосрочен план (15 години) от нов подвижен състав.

Китайски инвеститори в БДЖ са склонни да осигурят няколко неща. Първо, рефинансиране на дълга на държавните железници от 260 млн. към облигационерите. Второ, финансиране за изграждане на нов подвижен състав в България. Първоначално те могат да финансират цялата сума за нов подвижен състав и тя да бъде изплатена във времето. Става дума за период от 10 години.

Идеята е на китайците да се плаща с капиталовия трансфер (парите, които държавата отпуска за БДЖ за извършването на обществената услуга) към БДЖ и китайските инвеститори приемат това като достатъчна гаранция. Водени са вече конкретни разговори. Коментиран е този инвестиционен пакет. Те проявяват интерес. Алексиев очаква от тях писмо за инвестиционно намерение, за да се реализира този инвестиционен пакет. Друг вариант е да се създаде смесено дружество, но засега не се коментира този вариант.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Китайци спасяват БДЖ с 500 млн. лева