Публикувано : ср, мар 1st, 2017

Редица спешни мерки за преодоляване на кризата в жп сектора се предложиха на кръглата маса на 24-ти февруари

Share This
Tags

Презентация на проф. Йордан Мирчев за  визията на Движението за европейско развитие на българската железница и две изказвания отвориха сериозни теми за размисъл на състоялата се на 24 февруари 2017 г. кръгла маса на тема: „Спешни мерки за преодоляване на кризата в железопътния транспорт – Държава – мениджмънт – персонал“ организирана от Форумът за балакански транспорт и инфраструктура.

грозданГроздан Караджов, бивш председател на транспортната комия в Народното събрание каза, че управлението на железницата е ключът, а политиката трябва да въплъти достатъчно за да има бърз, точен, удобен, комфортен пътнически жп превоз. Това може да се случи само ако държавата изведе мениджмънт, овластен с закон, който да го направи независим от политиците, министъра и правителствата. Този мениджмънт  да се изведе след публичен конкурс и с 10 годишна  мениджърска програма, а на този конкурс да се поканят максимален брой международни мениджърски компании, за да имат възможност да представят своите мениджърски програми.

Варужан АпелянЗа пълното въвеждане на европейския регламент за правата на пътниците настоя Варужан Апелян от Европейската пътническа федерация. Според него заплащането на държавата за извършваната услуга от БДЖ трябва да се извършва не на влаккилометър, както е до сега, а на пътникокилометър, освен това трябва да се въведе независимо оценяване на качеството на извършваната услуга, което да се определя от степента на удовлетворение на пътниците. Това ще мотивира железопътните оператори да създават повече доволни клиенти. Другото нещо което поиска Апелян бе създаване на истински независим национален жп регулатор, за да може обективно да се извършва контрол по изпълнението на задълженията на железопътния оператор по Договора за обществен превоз с държавата. Той даде пример с британската железопътна агенция, която е на директно подчинение единствено на английската кралица от над 150 години.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Редица спешни мерки за преодоляване на кризата в жп сектора се предложиха на кръглата маса на 24-ти февруари