Публикувано : пт, фев 24th, 2017

Състоя се кръгла маса за бъдещето на българската железница

Share This
Tags

„Железопътният транспорт е основен елемент от националната транспортна система и неговото развитие в посока интеграция в европейските системи оказва съществено влияние върху цялостното развитие на икономиката в България“. С тези думи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев откри кръгла маса на тема „Предизвикателствата пред българските железници за изход от кризата – управление и развитие”. Събитието се състоя днес в сградата на Синдикалния дом на транспортния работник, София.

Министър Христо Алексиев отбеляза, че железопътният пътнически транспорт има сериозен потенциал за развитие, който до голяма степен зависи от модернизацията на железопътната мрежа, подвижния състав и подобряване управлението на националния железопътен оператор.

По-късно пред журналисти, министър Алексиев отбеляза, че само за две седмици изпълнението на Графика за движение на влаковете се е подобрило с над 20 %. Това се дължи на предприетите мерките от новото ръководство на БДЖ, чрез по-добра организация на подвижния състав. Той допълни още, че това е постигнато без използване на допълнителен финансов ресурс.

На въпрос относно задълженията на БДЖ, министър Христо Алексиев заяви, че се обмисля вариант за рефинансиране, тъй като в момента наказателните лихви по сегашния заем е 8 %. Той беше категоричен, че това е недопустимо и води към допълнителна загуба на финансов ресурс.

Започнала е подготовката за преговори с кредитори и облигационери, съобщи той.

За рефинансирането ще се търси ресурс от български и чуждестранни банки, идеята е да се разсрочи при по-добри условия задължението към облигационерите от 250 млн. лв., за да може “БДЖ да вземе въздух” и да започне да реализира нормално инвестиционната програма.

Алексиев коментира, че наказателната лихва, която плаща държавният превозвач, е 8%, и определи това като загуба на ресурс. Световната банка ще бъде търсена като консултант на министерството.

Работим по вариант, който не включва подкрепа от страна на държавата – ако има такава, още по-добре, добави Христо Алексиев.

По данни на БДЖ от януари 2017 г. дълговете на превозвача в момента са 445 млн. лв.

В края на участието си в кръглата маса министър Алексиев каза, че е изключително щастлив днес да види в една зала целия елит на железницата от всички поколения. „Надявам се от днешния форум да излязат ясни и конкретни мерки, но за да се случи реформата, мерките трябва да бъдат устойчиви“, добави още министър Христо Алексиев.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Състоя се кръгла маса за бъдещето на българската железница