Публикувано : чт, яну 5th, 2017

Иде ли краят на БДЖ ? Пътниците на бунт – вече не могат да разчитат на превозвача, а от БДЖ се оправдават с липсата на локомотиви

Share This
Tags

Пътуващи от София за Мездра блокираха единия от коловозите на столичната Централна гара в знак на протест срещу закъсненията на влаковете за Искърското дефиле, съобщават зрители на bTV.

bunt-bdz-01-2017Тръгващата в 17:20 пътническа композиция била забавена с 60 минути заради липса на локомотив. В резултат пътниците блокирали с телата си пътя на бързия влак „Янтра” с искане пътническият влак да тръгне незабавно.

„Всеки ден закъснения от 2 часа на минус 10-15 градуса. БДЖ се грижи нервите на пътуващите по тази линия да са винаги опънати!”, възмущава се един от пътуващите, съобщават още от bTV.

Днешният случай е само един от многобройните подобни случаи на ден, когато и малкото останали редовни пътници на родната железница, които са съсредоточени най-вече по т.нар. крайградски линии и използват жп транспорта за ежедневно пътуване до работното си места, се сблъскват със или отменени влакове или в най-добрия случай с дълги закъснения, които се обявяват в последния момент.

Снимка от електронното табло на гара София с част от пристигащите влакове на 05.01.2016 г.

Снимка от електронното табло на гара София с част от пристигащите влакове на 05.01.2016 г.

Така например, както може да се види от снимката от електронното табло на пристигащите влакове на гара София от днес, 05.01.2016 г., отменен е изцяло КПВ 50206 от Перник за София, който е от т.нар. работнически влакове и стотици перничани го използват ежедневно, за да достигнат до работното си място. Всъщност, предходния ден, на 04.01.2016 г., отменен е именно предишния влак от Перник за София- КПВ 50270 и пътниците са принудени да използват следващия в разписанието влак, който пък днес е отменен. Всички тези преживявания и пълна непредвидимост дали изобщо и кога ще пристигне човек на работното си място, са изпитание дори за най-търпеливите работодатели и според мнозина е странно, че все още има редовни пътници по крайградските линии, които използват жп транспорта за ежедневно придвижване до работното си място. Както може да се види от електронното табло, на практика всеки 2-ри влак от сутрешните, т.нар. работнически влакове регистрира закъснения в движението си.

Оказва се обаче, че пътниците на БДЖ са решили да търсят правата си на европейски граждани (например случая с бунта от днес, който не е единичен) и няма да се откажат да пътуват с влак, а ще се борят да получат европейска пътническа жп услуга, дори с цената на бунтове и протести, и дори, ако трябва да се мине през „трупа на БДЖ“, ако държавния превозвач не намери начин (с подкрепата на държавата или без) да предостави адекватна услуга на пътниците. А именно държавата е необходимо да прояви по-голяма загриженост за ежедневната оперативна обстановка в движението на пътническите влакове, която прилича на тежко зимно бедствие в почти всеки ден от годината, а не само в днешните дни на виелици и студове. Именно заради това, държавата носи споделена и основна отговорност за всичко, което се случва в държавното й дружество, а от години неофициално сред служителите на железницата се говори, че държавната политика в сектора е насочена към умишлен упадък и възпрепятстване на развитието на държавния жп транспорт с цел реализиране на определени интереси в частния сектор на транспортния бранш.

Displaying 2 Comments
Have Your Say
 1. Когато преди време сегашният екип беше „парашутиран“ от министър Московски да управлява БДЖ-тата направихме опит да установим служебни кантакти и да му окажем помощ за реалното спасяване на компаниите. тогава директорът на Товарни превози се скри, а Костадинов отказа високомерно сътрудничеството, защото му казахме в прав текст,

 2. Когато преди време сегашният екип беше „парашутиран“ от министър Московски да управлява БДЖ-тата направихме опит да установим служебни кантакти и да му окажем помощ за реалното спасяване на компаниите. тогава директорът на Товарни превози се скри, а Костадинов отказа високомерно сътрудничеството, защото му казахме в прав текст,че можем да организираме компанията „БДЖ-ПП“ да престане да генерира загуби в скор от 60 дни.
  Готови бяхме и да осигурим външно кредитиране за ликвидацията на дълговете на компанията, което щеше да се изплати от печалбата, защото компании от типа на БДЖ не само могат, но и са длъжни да работят на печалба.
  Господинът обаче изпадна в ужас и отказа изобщо да разговаря повече по темата.
  Гогава ние разбрахме че тези хора не стават за нищо и ще ликвидират БДЖ-тата, което сега виждаме че вече се случва.
  На всичкото отгоре и Московски дозакопа компаниите като подписа от името на България „4-ия железопътен пакет“ и чуждите превозвачи ще нахлуят в страната за да изместят БДЖ-ПП от пазара още през 2020 година.
  Отговорнот обаче по традиция няма и няма да има.
  При това палажение, може ли нещо да се направи?
  Да, все още може, но е необходима бърза и неотложна реорганизация на цялата система за обществен транспорт в страната.
  План за това имаме, но без съмнение изпълнението му ще бъде саботирано от политиците.
  За съжаление здрави сили които твърдо да застанат зад подобен план в страната НЯМА.
  И какве следва от това?
  Ами нищо…
  Ние ще си продължим да прилагаме български релсови технологии технологии и българските знания по управление на транспортните компании в чужбина както го правим и в момента и ще чакаме да посрещнем 3-те чужди компании за които имаме информация че ще дойдат да заместят БДЖ-ПП, а покрай него ще изядат хляба и на автобусните превозвачи които возят пътници в междуградско съобщение.
  Така са нещата…

  Успешна работа!

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Иде ли краят на БДЖ ? Пътниците на бунт – вече не могат да разчитат на превозвача, а от БДЖ се оправдават с липсата на локомотиви