Публикувано : пн, дек 19th, 2016

Прокуратурата: Влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч, обвиняват машинистите

Share This
Tags

Влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч, при ограничение на скоростта – 40 км/ч. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по време на брифинг, на който бяха оповестени резултатите от съдебно-техническата експертиза, назначена след инцидента в Хитрино, при който загинаха 7 души, а друг 26 бяха ранени, цитирана от Агенция Фокус. Прокурор Арнаудова обясни, че данните са за получени вследствие на направената съдебно-техническа експертиза, която показва двойно по-висока скорост на влаковата композиция, което е довело до нейното дерайлиране.

Снимка: МВРВследствие на събраните доказателства и преценяването на тяхната тежест, прокурорите от Окръжна прокуратура – Шумен са предприели действия по привличането на двама от машинистите като обвиняеми. Според държавното обвинение кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан и предстои събирането на още доказателства. Прокурор Арнаудова обясни, че по-рано тримата машинисти са били настанени в психиатрични лечебни заведения с различни оплаквания, но в момента двамата, на които предстои да им бъдат повдигнати обвинения, се намират в следствения арест. По думите на прокурор Арнаудова, разследването е установило, че третият машинист, намиращ се във втория локомотив, няма обективна възможност да влияе върху скоростта на влака и на този етап на него няма да му бъде търсена наказателна отговорност. Той в момента се разпитва единствено в качеството си на свидетел.
Освен съдебно-техническа експертиза, която показва двойно по-висока скорост от допустимата по закон, с която влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино, е извършена и пожаро-техническата експертиза, която в момента е в недовършен етап и представлява първоначално становище за причината за взрива и за пожара. Според първоначалните данни, при последвалото преобръщане и удари между цистерните, една от тях се е разхерметизирала. През отвора, образувал се в долната част на цистерната, започва интензивно изтичане на пропилен. Изтеклият пропилен е започнал да се разпространява във всички посоки. Горимият газ се е разпространил на голяма площ и се е смесил с въздуха. С известно закъснение, което се отчита около 2 минути и половина, настъпва възпламеняване на газовия облак от печка на твърдо гориво, разположена в детска стая на едно от разрушените жилища. По думите на прокурор Арнаудова след възпламеняването на газа, вълната от експлозията се ускорява и предизвиква взривна вълна. Арнаудова и припомни, че тези данни са първоначални и са назначени още много експертизи.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Прокуратурата: Влаковата композиция е навлязла в гара Хитрино със 78 км/ч, обвиняват машинистите