Публикувано : сб, дек 10th, 2016

Поне 7 жертви и десетки ранени след тежък инцидент с влак на Булмаркет

Share This
Tags

Поне 7 са жертвите на тежкия жп инцидент, който се случи в Събота сутринта в гара Хитрино. Причините за случилото се все още се изясняват, но към момента най-вероятната версия е превишаване на скоростта при навлизане в гарата. Десетки къщи са разрушени. Разследващи органи трябва да установят причината за тежкия. Разпитани тримата машинисти на влаковата композиция и управителят на фирмата, осъществила железопътния транспорт. През целия ден на място бяха и екипи на БЧК и ПСС, за да помагат на пострадалите.
Всички жители на Хитрино – около 1000 души, бяха евакуирани. Повечето от жителите са настанени при техни близки и в кризисни центрове, създадени от община Шумен.

%d1%85%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%beПремиерът Бойко Борисов, който също беше на мястото на инцидента, разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. В село Хитрино министър-председателят ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участваха вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов и новоизбраният президент ген. Румен Радев.
Започна подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.
Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна.
Стана ясно още, че се подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.
След заседанието на щаба премиерът в оставка заяви пред журналисти, че най-малко 48 часа ще продължи изтеглянето на цистерните в Хитрино. Борисов уточни, че 9 цистерни от композицията са изтеглени. По думите му в Горна Оряховица- Хитрино скоростта на влака се засича, така че ако има човешка грешка виновните няма да могат да се измъкнат.
По-късно Бойко Борисов посочи, че действията по източване на цистерните ще започнат на 11 декември от 7.00 до 9.00 часа. Той подчерта, че тези действия са много рискови и опасни. Премиерът в оставка коментира, че най-вероятно предстои тежък съдебен процес след толкова жертви и разрушения след взрива на гарата в Хитрино. Той уточни, че няма информация за намерени нови жертви при инцидента. Бойко Борисов заяви, че има готовност за даване на фургони или преместване на жителите на селото, ако някой е останал без жилище.
Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов опроверга твърдение на жител на Хитрино, че пожарната е пристигнала час след експлозията. Той обясни, че на първата минута от получаване на съобщението за пожар колегите му са тръгнали с два пожарни автомобила и са били на мястото на 17-та или 19-та минута.
Относно версиите, по които работи прокуратурата по установяването на причините за експлозията на цистерни в село Хитрино говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че не се изключва нито една версия. Тя уточни, че основно се работи по версията за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и причиняване на значителни имуществени вреди.
Oхлаждането на цистерните от дерайлиралата композиция на гарата в село Хитрино ще продължи и през нощта. Екипи на полиция и жандармерия са разположени в селото, за осигурят охрана на домовете на хората от евентуални посегателства. От полицията в Шумен призоваха хората да спазват инструкциите на полицейските служители и да не навлизат в периметъра на инцидента, с оглед на тяхната безопасност.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Поне 7 жертви и десетки ранени след тежък инцидент с влак на Булмаркет