Публикувано : чт, ное 10th, 2016

Христо Алексиев и Ивайло Московски подписаха договора за финансиране за отсечката Костенец-Септември

Share This
Tags

В Изпълнителната агенция за иновации и мрежи към ЕК министър Ивайло Московски днес подписа договор за финансиране на проект „Модернизация на железопътния участък Костенец – Септември“. Документът беше парафиран и от председателя на УС на НК „Железопътна инфраструктура“ Христо Алексиев и директора на Изпълнителната агенция за иновации и мрежи Дирк Бекер. Общата стойност на проекта е около 350 млн. лева, от които приблизително 300 млн. лева са осигурени от Механизма за свързана Европа.

%d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5%d1%86-%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8Министър Ивайло Московски посочи, че проектът за рехабилитация на железопътната отсечка Костенец – Септември е от стратегическо значение, не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа. По думите му, направлението е част от приоритетния коридор, свързващ сръбска граница с пристанище Бургас, а също така и с гръцка и турска граници.

„Ресурсът, с който България разполага до 2020 г. по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ за пътна и железопътна инфраструктура е приблизително 2,6 млрд. лева. За нас е ясно, че с тази сума няма да можем да изградим всички направления от основната TEN-T мрежа. Затова усилията ни са насочени към намиране на други финансови инструменти за изграждане на стратегическата инфраструктура“, заяви министър Московски.

Страната ни вече има 6 одобрени транспортни проекта по Механизма за свързана Европа на обща стойност от около 570 млн. лева, каза още той и допълни, че преди дни е започнало изпълнението на първия железопътен проект, финансиран от Механизма. Министърът посочи, че в момента успешно се изпълнява също и проект за подобряване на корабоплаването по река Дунав, който е съвместен с още пет дунавски държави.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Христо Алексиев и Ивайло Московски подписаха договора за финансиране за отсечката Костенец-Септември