Публикувано : пн, дек 21st, 2015

АПЖТ: Формирането на локални потребителски групи е едно от решенията за изготвяне на адекватен за пътници и превозвач ГДВ

Share This
Tags

Във връзка с влязлото в сила от 13 декември т.г. ново разписание за движение на пътническите влакове на БДЖ и реакциите на пътниците в медиите, потърсихме за коментар Варужан Апелян, който от години е ангажиран с темата за защита на правата на българските пътници в железопътния транспорт.

Г-н Апелян, бихте ли ни разказали за най-важните промени в разписанието на БДЖ, които влезнаха в сила от 13 декември?

На практика от информацията, която стига до всички нас, не се забелязват някакви големи сътресения или промени в разписанието: параметрите по договора за обществен превоз от малко над 20 млн. влаккилометра се запазват, запазват се и плащанията от 175 млн. лв годишно по същия договор. Мисля, че най-доброто, което се случва е завръщането на директните влакове между София/Пловдив и Димитровград, защото до сега пътниците трябваше да се прекачват на гара Първомай и това водеше до големи неудобства, както за пътуващите – така и за железопътния оператор, а и най-вече до спад на пътниците по това направление. Въпросното свиленградско направление вече има огромен потенциал за пътнически жп превози и съм сигурен, че скоро ще сме свидетели на още позитивни новини от там. Нови два вечерни влака има по теснолинейката Септември – Добринище. Има раздвижване в разписанието и ценовата политика на влаковете между София и Будапеща и Белград, защото до скоро те не бяха конкурентни на автобусите по същото направление. Между София и Русе също така има нов влак. За летния сезон са предвидени два допълнителни влака между София и Варна. Сигурен съм, че пропускам някои от промените, затова моят съвет е пътниците на БДЖ да си закупят от гарите хартиеният пътеводител за 2016 г. или да си свалят приложения файл (в pdf формат) с разписанието от страницата на БДЖ, което ще им гарантира налична информация по всяко време, включително и при проблеми с он-лайн разписанието на сайта.

Казвате, че няма големи промени, но в същото време виждаме вълни от пътническо недоволство по телевизията. Не си ли спестявате критиката към работата на БДЖ ?

Сигурен съм, че наблюдавайки работата ми през годините добре знаете, аз съм последния човек, който ще си спести критиката към БДЖ. Проблемите там са системни и решаването им минава през цялостна системна реформа, на която още не сме свидетели. Твърде обширна тема, затова нека да се върнем към разписанията и недоволните. Казахте, че има неводоволство и без да се притеснявам, ще ви запитам – кога не е имало протести и недоволство към ново разписание на БДЖ. До сега всяка година през декември, януари, а понякога и до февруари има недоволство. Всяка година БДЖ биват заливани с подписки и писма на пътници. Следя пътническите реакции доколкото е възможно и наистина видях репортажи за спрян влак от Церово, Бов и Лакатник, подписка в Сливен за спряната „Чайка”, за Чайката трябва да се знае, че тя не е влак, който е включен в договора за обществен превоз и БДЖ имат пълното право да търсят рентабилност при движението му. Гледах и за завишените цени по русенското направление. За Церово, Бов и Лакатник, реакцията на Димитър Костадинов беше светкавична и влакът беше възстановен на следващият ден. Вероятно същата реакция ще последва по всеки проблем, който стигне до БДЖ и те имат ресурс за решаването му, защото положението на БДЖ е такова, че трябва да се бори за запазването на всеки един клиент. Нека бъдем обективни, че за разлика от предишни години, тази година няма нито счупени стъкла на вагони, нито отвлечени влакове, дори и блокиране на линии от недоволни пътници няма, което за мен е показател, че недоволството на пътниците е по-малко в сравнение с предни години. Разбира се, това не дава отговор на въпросите за масовият отлив на пътници от БДЖ, корените, на които се дължат в проблеми с качеството и адекватността на услугата на конкуретният транспортен пазар…

Казахте нещо, над което не бях се замислял до сега, че всяка година към промените в разписанието има недоволство, все пак този график се подготвя цяла година и в крайна сметка защо винаги има недовоство?

Естествено е винаги да има недоволни, ясно е, че редовно или не дотам редовно, БДЖ се използва от около 2 млн. българи. Наивно е да очакваме, че всички ще са доволни. Ключът тук е 2/3 от потребителите да са доволни, от което, колкото и да е тъжно днес сме твърде далеч. Подготовката на графика наистина трае цяла година и искам да обърна внимание на един много притеснителен факт. От сто общини до които са изпратени писма от страна на БДЖ във връзка с коментари за новото разписание, половината въобще не са отговорили на писмата, 1/3 не са имали никакви забележки и само 18 общини са предложили корекции. Забележете само 18 от 100 общини са имали някаква активна обратна връзка с БДЖ. Как тогава да очакваме болшинството от потребителите да са доволни, когато няма кой да направи връзката между тях и железопътния оператор!?

Ще използвам вашата трибуна за да споделя нещо революционно, за което вероятно ще получа голяма критика от доста чиновници, но от друга страна се надявам да получи подкрепа от активните потребители на БДЖ. Това предложение чух на срещата си с Националната пътническа асоциация преди няколко месеца и много ми допадна, защото това е практиката в западноевропейските държави. Време е БДЖ да прекрати практиката с изпращане на писма до общините. Очевадно е, че щом половината общини въобще не обръщат внимание на БДЖ, следва, че кметовете не се интересуват от проблемите на пътниците. Алтернативата на тази безполезна кореспонденция с общински чиновници, някои от които с години не са пътували с влак, е да се формират локални потребителски групи. Моля ви да го подчертаете! Участието във всяка от тези локални потребителски групи по направления ще бъде отворено за всички потребители на БДЖ, както и за въпросните общински чиновници, а БДЖ ще задължи шефовете на всичките си девет пътнически центрове периодично да модерират срещи на местно ниво с тези групи и да ги подпомагат ресусно в работата им. Поне веднъж годишно, например преди всяка промяна в разписанията, централата на БДЖ ще трябва да организира една национална среща с тези десетки локални потребителски групи, за да има прозрачен диалог на всички нива.

Наистина революционно предложение, но дали на пътниците ще им се занимава да отделят време за тези периодични срещи, въпреки, че пътниците и БДЖ са много по-заинтересована страна, от колкото общините?

Както и да го погледнем това е верният път и той ще бъде възприет рано или по-късно, защото корените на това предложение са в маркетинговите правила за всеки бизнес. Замислете се за кои услуги общините стоят като посредник между потребителите и доставчиците!? Колкото до отделеното време, то е въпрос на математика, защото един час отделен за среща или он-лайн дискусия, например на всеки три месеца, може да реши проблеми пред потребителите, които ежедневно им отнемат същия този един час.

Displaying 2 Comments
Have Your Say
  1. Даниел казва:

    Идеята за тези локални потребителски групи е добра. Единственият друг вариант е да се потърси отговорност на общините за тази безотговорност. В случая БДЖ няма никаква вина за нехайството на местната управа. Това е един вариант, при който хората ще работят директно с БДЖ, без да се налага да се занимават с бюрокрация на политическо ниво.

  2. Your Name... казва:

    Много добра идея за формирането на локални потребителски групи – дано се осъществи това предложение,защото ще е от голяма полза за пътуващите с БДЖ!

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

АПЖТ: Формирането на локални потребителски групи е едно от решенията за изготвяне на адекватен за пътници и превозвач ГДВ