Публикувано : пт, ное 20th, 2015

ДП НКЖИ представи техническия проект за модернизация на железопътната линия София-Драгоман

Share This
Tags

Днес, 20.11.2015 г., в гр. Драгоман беше представен техническият проект на обект „Модернизация на железопътната линия София-Драгоман. Обектът е част от проект „Инструмент за подготовка на железопътни проекти по Транс-европейската транспортна мрежа”.

Събитието бе открито от инж. Иво Янакиев- ръководител отдел „Подготовка на проекти“ в ДП НКЖИ. Участие в пресконференцията взеха експерти от НКЖИ, координаторът и изпълнителят по проекта.

Железопътната линия София – Драгоман е обявена за обект с национално значение. Трасето е с обща дължина 43 км и е разделено на два участъка: София – Петърч – 22.3 км, относително равнинен терен и Петърч – Драгоман – 20.9 км, хълмисто-планински терен.

Техническото проектиране за железопътен участък София – Петърч се изпълнява от Консорциум „ЦИРЛ и Ко“, а за Петърч – Драгоман от ДЗЗД „П.Д. Проект 2014“ и е на обща стойност2 461 893 лева без ДДС. Очаква се строителните дейности по обекта да стартират в средата на 2017 г., като индикативната инвестиционна стойност на обекта възлиза на 260 000 000 лева без ДДС.

Модернизацията на железопътната линия София – Драгоман предвижда изграждане на железопътна магистрала, която да обслужва населението в региона, вътрешния и международния товарен трафик. Основни цели при изпълнението на обекта са осигуряване на необходимия капацитет на жп линията и предоставянето на железопътни услуги, в съответствие с изискванията на Транс-европейската транспортна мрежа, както и привличане на повече международни товари и развитие на пътническите превози по железница.

Проект „Инструмент за подготовка на железопътни проекти по Транс-европейската транспортна мрежа” се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

ДП НКЖИ представи техническия проект за модернизация на железопътната линия София-Драгоман