Публикувано : вт, авг 25th, 2015

Проведе се публично събитие за представяне на обект „Развитие на железопътен възел София“

Share This
Tags

Днес, 25.08.2015 г., се проведе пресконференция за представяне на техническия проект на обект „Развитие на железопътен възел София“, който е част от проект „Инструмент за подготовка на железопътни проекти по Транс-европейската транспортна мрежа”.

15 08 25_jp vazel Sofia.28530babb0180702c2f3cc8e4a65d95c1

Събитието в хотел Хилтън, бе открито от госпожа Мария Чакърова, директор на дирекция „Стратегическо развитие и инвестиционни проекти“ в ДП НКЖИ.

Участие в пресконференцията взеха водещи експерти от НКЖИ, координаторът и проектантът по проекта.

Железопътен възел София се намира на коридор „Ориент/Източно-Средиземноморски”  от основната ТЕN-Т мрежа, което го прави най-големият железопътен транспортен център в страната. Дейностите по жп възел София включват изготвяне на технически проекти и подробни устройствени планове (ПУП) за модернизация и рехабилитация на отделни участъци от жп възел София, реконструкция на съществуващите и строителство на нови гарови здания, спирки и сгради, попадащи в неговия обхват.

Индикативната стойност за техническо проектиране на обекта е 13 368 706 лева без ДДС. Очаква се строителните дейности да стартират в края на 2016 г.

Индикативна инвестиционна стойност на обекта е 682 287 041 лева без ДДС.

Преди месец, след директно кандидатстване, Европейската комисия одобри финансирането на реализацията на няколко нови проекта по Механизма за свързване на Европа (МСЕ). Сред тях е проектът за модернизацията на железопътната отсечка  София – Волуяк, която е част от железопътен възел София. За изграждането на железопътната отсечка са отпуснати 76 336 880 евро, което е 73% от прогнозната стойност на обекта.

На събитието присъстваха районните кметове на Столична община, кметове и представители на общините, попадащи в обхвата на проекта, представители на ръководството на НКЖИ, представители на изпълнителите по проекта и други официални гости.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Проведе се публично събитие за представяне на обект „Развитие на железопътен възел София“