Публикувано : чт, авг 13th, 2015

Стоян Братоев: Над 500 хиляди души ще могат да ползват метрото в София през 2019 г.

Share This
Tags

Готови са около 40% от конструктивните дейности по изграждането на метрото в столичния квартал „Хладилника”, съобщава Агенция Фокус. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, при проверка на работата по изграждането на метрото в столичния квартал „Хладилника” и добави, че 82% от дейностите по прокопаването на тунела също са изпълнени и обектът се движи в срок.
Участъкът от разширението включва трасе с дължина 1.3 км заедно с една подземна метростанция, разположена под бул. „Черни връх“ с изходи на кръстовищата с ул. „Хенрих Ибсен“ и ул. „Сребърна“ от северна посока и с ул. „Филип Кутев“. Фандъкова заяви, че наземните дейности са приключили и в момента се асфалтира участъкът от бул. „Черни връх“. И добави, че е било много важно преди есента да се пусне движението. По думите й, се очаква движението да бъде пуснато по асфалтиран и маркиран булевард, но износващият слой асфалт ще се полага следващата пролет, за да може да се завършат и метро станциите, без да стават кръпки. В същото време се работи и по отчуждаването и разширението на горния участък от бул. „Черни връх“ за да стане заедно с разширението до Южната дъга, обясни тя. Очаква се месец октомври да започнат довършителните дейности на тази метро станция, която чисто конструктивно вече е на финала, а обектът трябва окончателно да бъде готов следващото лято – 2016 година и очакваният ефект е да се ползва от още нови 25 хиляди души.
Изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев, който също присъстваше на проверката заяви, че през 2019 година се очаква да има нови 12 км и 12 метро станции по третата линия на метрото. По думите му, в момента вървят процедурите за избор на изпълнители, а първата половина на месец септември вероятно ще бъдат подписани договорите. Инж. Братоев припомни, че преди седмица кметът на София обяви официално, че Столична община и МС са уточнили, че ще започне изграждането на още 4 метро станции от кв. „Красно село“ през кв. „Овча купел“ до жп линията София-Перник в долната част на кв. „Горна баня“ . Той посочи, че по централния участък ще се движат 20 влака, които са достатъчно, за да започне експлоатация на участъка в „Овча купел“, а ако започне и изграждането на другия участък към бул.“Владимир Вазов“ ще трябва да се реализира опцията от процедурата, която е за още 10 влака. По думите му, прогнозите за третата линия на метрото са още 170 хиляди пътника. Само централният участък е разчетен за 90 хиляди, а заедно с кв. „Овча купел“ се очакват около 40-50 хиляди или да стигнем 130-140 хиляди пътника за тези 12 км, допълни той и заяви, че се прогнозира през 2019 година над 500 хиляди души да ползват метрото в София. Инж. Братоев изрази надежда, че с пускането на третата линия на метрото трафикът в София ще намалее с още 12% и общият принос на метрото в трафика на София да бъде почти 35% или близо 150 хил. коли в движение по-малко в София.

Деница СТОИЛОВА

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Стоян Братоев: Над 500 хиляди души ще могат да ползват метрото в София през 2019 г.