Публикувано : пт, авг 7th, 2015

Димитър Костадинов, БДЖ: До края на годината се надявам да стартира нова информационна система за онлайн продажба на билети за почти всички влакове

Share This
Tags

Управителят на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД Димитър Костадинов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод пускането на допълнителни вагони към съставите на два влака (отиване и връщане) за музикалния фестивал SPIRIT of Burgas.

Фокус: Г-н Костадинов, тази сутрин с допълнителни вагони замина влакът за Бургас по повод музикалния фестивал SPIRIT of Burgas. Как се зароди идеята, разкажете ни малко повече за нея?
Димитър Костадинов: Още със стартирането на кампанията SPIRIT of Burgas, решихме да се включим като партньори на събитието с цел да привлечем нови клиенти, да създадем положителни емоции за тях, както и да използваме летния сезон, така че да си увеличим пътникопотока към Бургас. Решихме към състава на влака да включим допълнителни услуги, като Dj, бистро-вагон, така че меломаните да се чувстват по-приятно и по-комфортно по време на своето пътуване към SPIRIT of Burgas.
Фокус: Какви са очакванията Ви, ще се напълни ли влакът до достигането на крайната си спирка в Бургас?
Димитър Костадинов: Очакванията ни са влакът да се напълни до Бургас. По маршрута си до черноморския град той има доста спирания. Много пътници се качват от новата спирка „Искърско шосе” и гара „Подуяне”. Стандартният състав на този влак е 4 вагона, които обикновено пътуват с 80% запълняемост по маршрута. Включили сме още 4 допълнителни вагона, бистро и вагон с Dj. Общо съставът на влака е от 10 вагона. В деня след провеждането на фестивала SPIRIT of Burgas (9 август) символично нареченият „Robbie Williams EnterTRAIN” ще пътува от Бургас до София в същия състав. Може би стартирахме малко късно рекламната кампания и самата идея, но това е един първоначален проект, който искаме да продължим и с други събития в страната. Надявам се той да е успешен.
Фокус: Имате ли информация за продажбите на билетите?
Димитър Костадинов: Малко се затруднявам да дам актуална информация за продажбата на билетите, тъй като влакът е бърз, без задължителна резервация и купуването им се извършва на момента, преди неговото заминаване. За жалост, все още нямаме действаща информационна система за билетоиздаване, която да следи в реално време продажбите. В момента се работи по нея.
Фокус: Има ли разлика между цените в брандираните вагони за SPIRIT of Burgas и редовните такива?
Димитър Костадинов: Няма разлика в цените, те са стандартни. Всички намаления, които предлагаме, се ползват и за тези вагони.
Фокус: Какви са бъдещите проекти на „БДЖ – Пътнически превози“?
Димитър Костадинов: Много са бъдещите проекти на дружеството. Всички те са описани в „Плана за оздравяване и развитие на Групата на „Холдинг БДЖ” ЕАД за периода 2015 – 2022 г.”, който е качен на нашата интернет страница. В момента вървим по график с неговото изпълнение, за да се случат всички заложени неща, които да променят облика на железницата. Опитваме се да създаваме асоцииране с положителни емоции за нея и именно затова правим подобни мероприятия, така че да балансираме негативната енергия. Създаваме нова визия и на служителите, ново отношение и на пътниците към нас. От тази седмица всички наши служители са с нови униформи.
Фокус: Виждаме, че и обликът на сайта на БДЖ е променен. Какво е новото в него и по-улеснен ли е за потребителите?
Димитър Костадинов: Да, от няколко месеца имаме нов сайт. Опитваме се наистина да променяме визията и да я правим по-модерна. Надяваме се отношението на клиентите да е по-толерантно към нас, за да можем да успеем да се справим със задачите си. Тъй като на практика се получава, че се въртим в един омагьосан кръг – медиите отразяват само отрицателните събития, свързани с БДЖ. По този начин се понижава и социалният статус на професията. Никой не иска да работи в железница, която има такъв имидж, а оттук се променя и отношението към клиентите.
Фокус: Има ли възможност клиентите да купуват онлайн билети през новия ви сайт?
Димитър Костадинов: Да. В момента предлагаме тази опция, но за ограничен брой влакове – основно тези с по-дългите дестинации. До края на годината се надявам да стартираме една изцяло нова билетоиздаваща информационна система, която ще дава възможност за онлайн продажба на билети за почти всички влакове.

Люба АЛЕКСИЕВА

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Димитър Костадинов, БДЖ: До края на годината се надявам да стартира нова информационна система за онлайн продажба на билети за почти всички влакове