Публикувано : пн, май 18th, 2015

Уникален часовник на 115 години ще заработи отново на гара Стара Загора

Share This
Tags

Античен часовник от 1900 година ще бъде реставриран и поставен в чакалнята на гара Стара Загора, след като бе демонтиран от гара Михайлово. Поводът за експонирането му в приемното здание на гарата е отбелязването на  115 години от създаването на жп възел Стара Загора, през месец август тази година.

Часовникът на гара Михайлово е произведен от фирма Johan Mannhardt, гр. Мюнхен. Инсталиран е на гарата през 1900 година, при построяването й и въвеждане в експлоатация на жп участък Нова Загора – Стара Загора – Чирпан.  Той е с емайлов циферблат, задвижването му се осъществява от тежест, а хода му – от махало. Часовниковият механизъм е монтиран в дървена кутия с височина 3 метра, която е украсена с декоративни елементи.

През 2013 г., при ремонта на приемното здание на гара Михайлово, е демонтиран. С цел неговото съхранение, е пренесен в помещение на гара Стара Загора. За да бъде реставриран са необходими средства до 150 лева, които ще бъдат осигурени от НКЖИ.

Подобен немски часовник има на гара Змеево, който е в експлоатация от 1903 г. и се намира в стаята на дежурния ръководител движение. За него винаги се е смятало, че това е най-точният гаров часовник в България, защото самата гара Змейово е разположена в центъра на железопътната мрежа на страната.

В историята железопътната гара има важно място за развитието на населеното място, а един от нейните символи е часовникът. Затова и много жп гари на територията на страната могат да се „похвалят“ с такива исторически ценности. Часовници с историческа стойност може да бъдат видени на гарите Дралфа, Трявна, Троян, Полски Тръмбеш, Петко Каравелово. Част от тях не функционират, но са на фасадата на приемно здание.

Старинни часовници има и на гарите Калища (1909 г.) Раждавица (също от 1909, но с модернизиран механизъм), Мездра и Враца – запазени механизми с часовник майка (Бреге от 1936 г.), Мездра – часовник майка производител Карл Вагнер от 1936 г. и реставриран. Във Видин, Перник, Подуяне пътническа и Червен бряг (само някои вторични перонни и в чакални от 1936 г.), Елисейна (механичен от 1875 г.).

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Уникален часовник на 115 години ще заработи отново на гара Стара Загора