Публикувано : пн, яну 12th, 2015

Владимир Владимиров: БДЖ не е приоритет на българската държава повече от 20 години

Share This
Tags

БДЖ не е приоритет на българската държава повече от 20 години. Единственото действие, което можем да предприемем, с оглед на това, че субсидията бе намалена с 40 милиона лева, за да спасим железницата, е спирането на влаковете и съкращенията. Железницата не е социална институция, а търговско дружество. Това заяви изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ“ Владимир Владимиров в интервю за предаването „Денят започва” по БНТ, цитиран от Агенция Фокус.
Той обясни, че от средата на февруари ще има план за финансово стабилизиране на железницата, който ще бъде представен пред всички институции и ще се направи опит за спасяване на БДЖ.
„Надявам се, че БДЖ ще стане приоритет на държавата и ще има по-дълъг хоризонт от гледна точка на инвестиции и на погасяване на задълженията“, добави Владимиров.
Задълженията към банките към момента са 370 милиона лева, но ако се погаси част от него, ще бъде подписано споразумение за разсрочване за следващата. Това обаче може да се случи само в контекста на една цялостна програма за дружеството, допълни изпълнителният директор на холдинга. Според него финансирането на железницата трябва да се децентрализира и градските и селските влакове да са на издръжка на общините, които да преценят дали да поддържат влакове или автобусни линии.

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Владимир Владимиров: БДЖ не е приоритет на българската държава повече от 20 години