Публикувано : чт, окт 23rd, 2014

Министър Николина Ангелкова откри научно-практическа конференция в УНСС

Share This
Tags

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова, заедно с ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. Стати Статев и ректора на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ проф. Петър Колев откриха днес научно-практическа конференция „Транспортът в променящия се свят – предизвикателства и решения”.

Министър Ангелкова представи актуални теми и приоритети в сферата на транспорта. В железопътния сектор се полагат усилия за стабилизиране на БДЖ и постепенно реформиране на железницата. „Обсъждаме с ГД „Конкурентоспособност“ на ЕК да използваме инициативата „Джаспърс“ за разработването на програма за съживяване на БДЖ, която да е готова до края на 2015 г.“, съобщи Николина Ангелкова. По думите й това няма да бъде поредната стратегия, а конкретен план, съгласуван с европейските партньори и подкрепен от тях, което ще гарантира дългосрочност и приемственост.

Според представените данни, се засилва интересът към България като круизна дестинация, като се очаква в рамките на 2014 г. общо 66 круизни кораба да акостират на морските ни пристанища. Благодарение на това, над 66 хил. туристи ще посетят българското Черноморие.

„За 9-те месеца на 2014 г., на летище София са обслужени близо 3 млн. пътници, което е с 10 % над предходната година“, каза Николина Ангелкова при представянето на актуалните теми в сферата на въздушния транспорт. Представен бе напредъкът в работата по създаване на единна система за търсене и спасяване при авио инциденти. Благодарение на активната позиция на РВД, страната ни ще може да разчита на около 2 млн. лв. на година за тази дейност.

Продължава реформата в автомобилния сектор. В нормативната уредба е предвидено при техническия преглед, проверката за платен данък върху превозното средство, да става по електронен път в реално време. От миналата година, системата е внедрена пилотно в Столична община. „Тази мярка вече дава резултати, като от началото на тази година приходите на общината са нараснали с над 7 млн. лв. в сравнение със същия период за миналата година“, съобщи още транспортният министър.

Снимка: МТИТС

Снимка: МТИТС

По време на събитието стана ясно, че Оперативна програма „Транспорт“ 2007 – 2013 г. се движи с добри темпове на изпълнение и няма опасност от загуба на средства към края на 2014 г. Договорен е целият наличен ресурс и са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. Резултатът от всичко това е видим, като благодарение на ОП „Транспорт“ в нашата страна са изградени:

  • 141 км нови автомагистрали;
  • 30,8 км нови I клас пътища;
  • Над 13 км метро линии с 13 метро станции;
  • 16 км пътища са рехабилитирани;
  • 242 км ж.п. линии са рехабилитирани.

Продължава работата по подготовка на новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. Сред основните предизвикателства е приоритизирането на проектите, тъй като наличният ресурс е 1.9 млрд. евро, заедно с националното финансиране, а включените проекти в нея към месец юни тази година, възлизат на около 4 млрд. евро. „Основен приоритет е довършването на АМ „Струма“, но и включването в обхвата на програмата на цялата на АМ „Хемус“. През последните години Северна България значително изостава в своето развитие от Южна България, като една от основните причини за това е недостатъчно добре развитата инфраструктура“, посочи Николина Ангелкова и уточни, че първите преговори с Европейската комисия са преминали в конструктивен тон, но още много работа трябва да бъде свършена, за да защитим националния интерес.

По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се планира да бъде финансирано проектирането на разширение на съществуващия мост на р. Дунав при Русе – Гюргево. Предвижда се по програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния да се финансира проектирането на два нови моста на реката при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш. Ангелкова заяви, че другият общ проект, по който се работи е Видин-Медковец по ЖП направлението Видин-София. Министърът на транспорта увери, че са започнати съвместни разговори с Румъния, тъй като румънците имат също такава амбиция по направлението до Крайова и да се подаде обща апликационна форма – всеки със своите жп направления, а това от своя страна се приема изключително добре от ЕК.

По отношение на железопътните проекти, министър Ангелкова изтъкна като изключително важен приоритет довършването на железопътното трасе Пловдив-Бургас втора фаза, както и направлението до турската граница – Елин Пелин-Ихтиман-Септември. „С това общият бюджет на железопътните проекти е около 1 милиард и 30 милиона евро. За да довършим направлението, сме включили трасето Драгоман-София-Елин Пелин“, допълни Ангелкова. Тя поясни, че за първите 3 години България има запазен бюджет от 406 милиона евро по „Connecting Europe facility“.

Организатори на днешното събитие са катедра „Икономика на транспорта“ към УНСС и ВТУ „Тодор Каблешков“. В дискусиите участие взеха представители на академичната общност, бизнеса, държавната администрация и др.

Презентация на министър Николина Ангелкова

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Министър Николина Ангелкова откри научно-практическа конференция в УНСС