Публикувано : вт, апр 15th, 2014

Министър Данаил Папазов откри модернизираната жп отсечка Михайлово – Калояновец

Share This
Tags
Снимка: Петър Делчев, Форум "БЖ"

Снимка: Петър Делчев, Форум „БЖ“

Откриваме вторият железопътен проект изграден със средства от Оперативна програма „Транспорт“.  Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов по време на церемонията по официално въвеждане в експлоатация на модернизираната железопътна отсечка Михайлово – Калояновец, част от проекта за рехабилитация на линията Пловдив – Бургас, съобщиха от пресцентъра на МТИТС.

„Другите два лота, които са част от линията Пловдив – Бургас и са в процес на изграждане, са достигнали между 70 и 80 % изпълнение“, каза Данаил Папазов. Очаква се те да бъдат завършени до края на тази година. По думите му целта е до 2020 г. по-голяма част от линията да позволява скорост от 160 км/ч.

Министър Данаил Папазов съобщи, че всички железопътни проекти по Оперативна програма „Транспорт“ са в процес на изпълнение. До този момент Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е получила над 394 млн. лв. от европейската програма.

По време на събитието стана ясно, че са били проведени съвместни проверки от българска  и румънска страна на техническото състояние и осигурителна техника на жп линията по моста на „Нова Европа“ при Видин – Калафат. Те са показали, че линията отговаря на всички технически изисквания за експлоатация и безопасност на движението и жп трафикът по моста може да бъде пуснат. Очаква се първият влак да премине по моста през месец май.

Проектът за рехабилитация на линията Пловдив – Бургас се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт“. Стойността на отсечката Михайлово – Калояновец е над 35 млн. лв. и позволява скорости от 160 км/ч.

На церемонията присъстваха и заместник-министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията Петър Киров и Антон Гинев, генералният директор на НКЖИ Милчо Ламбрев, областният управител на Стара Загора Живка Аладжова и други.

Снимка: НКЖИ

Снимка: НКЖИ

Снимка: НКЖИ

Снимка: НКЖИ

 

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Министър Данаил Папазов откри модернизираната жп отсечка Михайлово – Калояновец