Публикувано : нд, окт 20th, 2013

Има ли изход за БДЖ ?

Share This
Tags

Varuzhan-Apelyan-small

БДЖ е в състояние на „кома“. За добро или зло, страната ни избра вариант, при който да не се премине през прераждането на БДЖ в ново и реформирано публично дружество. Избрахме пътя на изкуственото дишане, изпробване на десетки алтернативи с цел да се съживи държавния превозвач и виждаме резултатите. Днес са нужни комплексни и многопластови реформи в БДЖ, без тях съществени подобрения в държавното предприятие трудно ще се постигнат и всяко дори и незначително подобрение би било успех, но не би решило в дългосрочен план проблемите, каквито съмнения имаше преди година и в писмото от ЕК.

За да сме обективни в анализа трябва да разглеждаме напълно независимо БДЖ ТП от БДЖ ПП.

БДЖ ПП нямат конкуренция. Ние подкрепяме позицията на Брайън Симпсън , че където няма конкуренция, НЕЗАВИСИМИТЕ национални железопътни регулатори са жизненоважни за защита на общественият интерес. Колкото и да мълчи националният ни регулатор, за всички е очевадно, че БДЖ ПП в момента, нямат капацитет да изпълняват договора за обществен превоз.
В последните години броят на пътниците намалява, като отливът е рекорден за последната година. Според изследване на Евробарометър само 18% от българските пътници са удовлетворени от влаковете, с което сме паднали на последно място в Европа. Дори Карстен Рамунсен коментира, че българският превозвач е най-лошият в Европа. Ако приходите на БДЖ ПП от билети и субсидия се отнесат към извършената превозната работа излиза, че на държавата ще е по-евтино, ако вместо влак, на всеки 3-ма пътника осигори такси!

Нека си признаем, че в този си вид и с това поведение БДЖ ПП и БДЖ ТП са изключително вредни за транспортната ни система и устойчивата мобилност.
Ниското качество на услугите отблъсква клиенти от железопътния транспорт, от друга страна няма по-голяма опастност за един транспортен процес от демотивиран персонал, съчетан с влошеното техническо състояние на превозните средства. Налице са всички предпоставки за тежки катастрофи и аварии – за сега ги няма, защото трафикът не е интензивен и скоростите са ниски.

Дебатът за БДЖ ТП е ясен – за или против приватизацията, темата е коментирана ежедневно и има политически измерения. Най-важно е товарните превози трябва да са конкурентноспособни. Другият проблем, сигурен съм, че не съм първия, който го казва – превозите под себестойност водят единствено до нелоялна конкуренция. Обзалагам се, че такива тези ще се чуят и на общественият съвет при министъра на 29 април посветен на нелоялната конкуренция.

В заключение, единственото реално постижимото за БДЖ към момента е радикална промяна в качеството на обслужване, пълна прозрачност и гъвкавост и не на последно място фокус към управлението на промените, защото под повърхността на айсберга има огромен недостиг на потенциал за промени, особено в поведенческите и културно-ценностни аспекти.

Варужан Апелян

Напишете коментар

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Има ли изход за БДЖ ?