Тапиите на БДЖ за превози изтекоха преди месец

В този раздел се публикуват и коментират всички материали от официалните медии за българските железници като целта е всички жп любители и професионалисти да са в течение на информацията, която циркулира в медийното пространство за сектора. В този раздел може да публикувате и коментирате всякакви материали от официалните български медии за българските железници. Разделът няма за цел да популяризира определени медийни публикации, а да ги потвърди, отрече, коментира и пр. от гл.т. на професионалната фактология и обективност. При по-задълбочени дискусии, които се отклоняват от конкретните коментари по даден медиен материал, модераторския екип си запазва правото да премества дискусиите в съответните специализирани категории и раздели на форума.

Тапиите на БДЖ за превози изтекоха преди месец

Мнениеот Administrator » Пет Авг 09, 2013 11:21 am

Тапиите на БДЖ за превози изтекоха преди месец

от Белчо Цанев

09.08.2013


Влакове возят пътници и товари без лиценз вече цял месец. На 9 юли изтече лицензът на "БДЖ-Пътнически превози" и на "БДЖ-Товарни превози", сочи сайтът на ИА "Железопътна администрация" (ИАЖА).

Лицензите на двете компании са издадени на 10 юли 2008 г. и са със срок на валидност 5 години, потвърди за "Стандарт" и изпълнителният директор на ИАЖА Веселин Василев. Те обаче са в процедура по прелицензиране, коментира Василев и допълни, че двете компании не би трябвало да имат проблем да возят пътници и товари, тъй като имат валидни сертификати за безопасност, които изтичат в края на годината.

Според юристи обаче това противоречи на сега действащия Закон за железопътния транспорт, според който сертификати за безопасност се издават само на лицензирани жп превозвачи. Това означава, че липсата на лицензи анулира и сертификатите за безопасност на "БДЖ-Пътнически превози" и на "БДЖ-Товарни превози".

Излиза обаче, че двете жп компании вече прилагат на практика промените в Закона за жп транспорта, публикувани за обществено обсъждане, преди да бъдат приети от парламента. Всъщност промените в закона са наложени от писмо на ЕК от 2013 г. във връзка с неточно транспониране на Директива на ЕС за безопасността на жп превозите в родното законодателство, каза Веселин Василев. Промените премахват досегашното изискване жп превозвачите да имат валиден лиценз, като те ще могат да возят пътници и товари само със сертификат за безопасност, който от 2018 г. ще се дава само от Европейската жп агенция в Париж.

Източник: Стандарт
Administrator
Администратор
 
Мнения: 2429
Регистриран на: Сря Юли 17, 2013 11:35 am

Re: Тапиите на БДЖ за превози изтекоха преди месец

Мнениеот 07 » Пет Авг 09, 2013 11:29 am

Я за какво била цялата работа с облекчаването :)))))))))))))))))))))
07
 
Мнения: 3118
Регистриран на: Чет Юли 25, 2013 8:45 pm


Назад към Българските железници през погледа на медиите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта