Страница 1 от 1

ПеЮ или ПеЙО е Яворов

МнениеПубликувано на: Сря Юни 08, 2016 10:21 pm
от Варужан Апелян
ПеЮ или ПеЙО е Яворов
Жп активисти искат смяна на името на жп гара

07/06/2016 17:57:36
Клуб Z

Името на една от жп гарите в страната се превърна в обект на оживени дискусии в железопътната общност, а една от неправителствените организации за потребителски права дори изпрати официални писма до Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и до Национална компания "Железопътна инфраструктура" с настояване тя да бъде преименувана.

Какъв всъщност е проблемът?

Асоциация "Приятели на железопътния транспорт" първа повдигна въпроса доколко е коректно изписването на наименованието на хп гара "ПеЮ Яворов", близо до Кресна. Точно по този начин присъства жп станцията във във всички документи на БДЖ.

"Известно е, че поетът сам е изписвал името си Пейо, за което има запазени писмени доказателства като приложеното факсимиле на негов личен автограф, писмо от Т. Александров и др. Ние питаме: независимо, че няма граматическо правило срещу ползването на „Ю”, не е ли очевидно, че преиначаването на името дава повод да се замислим кому, все пак е посветина тази гара? Идентичността на една личност е тъждествена с името й. Пею Яворов и Пейо Яворов не са едно и също лице", пишат от асоциацията до транспортния министър Ивайло Московски.

От неправителствената организация посочват, че ако въпросната гара е именована в чест на един от най-великите ни поети, е неудачно и неуважително към паметта му и културата на пътниците, а и излагащо за БДЖ и НКЖИ, името му да се изписва името му неправилно на публични места.

От АПЖТ направили проучване на място, от което установили, че пътниците възприемат името на гарата като фрапантна правописна грешка на БДЖ и НКЖИ.

"За мен е странно, как и защо толкова време никой в БДЖ и НКЖИ не се е замислил за името на гарата. Над 2/3 от пътниците възприемат написаното като правописна грешка. Факт е, има неоспорими доказателства, че поетът е показал недвусмислено как иска да се казва. Навсякъде се е подписвал с ПЕЙО, незавасимо, че някои от приятелите са го наричали дори Агоп", каза пред Клуб Z председателят на АПЖТ инж. Варужан Апелян.

От организацията категорично настояват ПеЮ да стане ПеЙО, а освен това декларират готовност да осигурят парите, които са необходими за смяна на табелата на гарата. Приятелите на жп транспорта уточняват, че смяната на имена на гари не е прецедент. Преди време името на гара „Цар Крум” беше сменено на исторически коректното „Хан Крум”.

http://clubz.bg/40593-peiu_ili_pejo_e_qvorov

Re: ПеЮ или ПеЙО е Яворов

МнениеПубликувано на: Чет Юни 09, 2016 1:03 pm
от NeroN
Не Жп активисти, а само ЕДИН иска смяна на името. Всички знаем кой е той. Само не знаем какво го сърби, че да се бърка в тази малка, китна гаричка. Пълен идиот си г-н Апелян.

Re: ПеЮ или ПеЙО е Яворов

МнениеПубликувано на: Пет Юни 10, 2016 9:53 am
от bdz46203
NeroN написа:Не Жп активисти, а само ЕДИН иска смяна на името. Всички знаем кой е той. Само не знаем какво го сърби, че да се бърка в тази малка, китна гаричка. Пълен идиот си г-н Апелян.

ЕЕЕ, един път да ми хареса твое мнение. Браво! :D Ама много официално нещо....мазен спаруджан би било по-подходящо. ;)

Re: ПеЮ или ПеЙО е Яворов

МнениеПубликувано на: Пет Юни 10, 2016 12:25 pm
от BDZ 07
Тъпак. Вече му се обясни, че “Ю“ е заменено от “ЙО“ (както е и сега). Идиота ще пожелае после да смени и имената на хората - Юрдан и Юрдана, щото не били правилно изписани. Все още има живи хора с такива овехтели имена.

Re: ПеЮ или ПеЙО е Яворов

МнениеПубликувано на: Пет Юни 10, 2016 1:54 pm
от railjet
Оригиналите са с Ю : Колю, Пею, Желю, Тотю, Съю, Пеню, Вълю,Щерю,Досю,Грую...

Re: ПеЮ или ПеЙО е Яворов

МнениеПубликувано на: Пет Юни 10, 2016 2:45 pm
от BDZ 07
railjet написа:Оригиналите са с Ю : Колю, Пею, Желю, Тотю, Съю, Пеню, Вълю,Щерю,Досю,Грую...


В Армения (само към “инженера“ е насочено, а не към всички арменци) имат други оригинали и работят с други таблици :mrgreen: .